Όταν ο (υαλοειδής) χόνδρος του γόνατος με τον χρόνο παρουσιάζει εκφυλιστικά φαινόμενα, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους, προκαλώντας οστεοαρθρίτιδα. Η τριβή αυτή προκαλεί πόνο, σκληραίνει και εν τέλει διογκώνει τα γόνατά σας. Είναι μια πάθηση η οποία αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού με συχνότερη εμφάνιση σε γυναίκες ασθενείς μετά την ηλικία των 40 ετών. Κληρονομικότητα ή τραυματισμοί μπορούν επίσης να αποτελέσουν αιτία εκδήλωσης εκφυλιστικών φαινομένων στον χόνδρο και να εξελιχθούν σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος.
Ένας κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος του γόνατος αποτελεί αίτιο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας. Με δεδομένο ότι καλύπτει τις επιφάνειες στα άκρα των οστών, επιτρέποντάς σας να τα λυγίζετε και να κινείστε η απουσία του (ολική η μερική) αυξάνει την πίεση στις επιφάνειες αυτές.
Οι αιτίες που επιτείνουν ή επιταχύνουν την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων είναι :
Μερικά από τα πιο συνήθη συμπτώματα πέραν της προοδευτικής επιδείνωσης είναι τα εξής:
Κάποια επιπλέον συμπτώματα τα οποία μπορεί να διακρίνει ένας Ορθοπεδικός αφορούν στην ερυθρότητα της άρθρωσης, στο μειωμένο εύρος κίνησης, στην χαλαρότητα της άρθρωσης, και στον τρόπο βάδισης.
Για να είναι πλήρης η διάγνωση πιθανόν να σας ζητηθεί απεικονιστικός έλεγχος με ακτινογραφία γόνατος και μια αξονική ή μαγνητική.
Η ακτινογραφία θα μας δώσει εικόνα τόσο πιθανής δημιουργίας οστεόφυτων όσο και τυχόν παραμορφώσεων και ασύμμετρης φόρτισης ενώ η αξονική και η μαγνητική απεικονίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και σε πλήρη έκταση την κατάσταση που βρίσκονται τα οστά οι αρθρικές επιφάνειες και οι πέριξ αυτών ιστοί.
Στα αρχικά της στάδια (Ι και ΙΙ βαθμού) μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά.
Αρχικά μέσω σταδιακής απώλειας βάρους, με ενδεχόμενη χορήγηση παυσίπονων και ήπιων αντιφλεγμονωδών , διατροφικών συμπληρωμάτων και συνδυασμό φυσικοθεραπειών.
Σε πολλές περιπτώσεις προκρίνονται οι ενδαρθρικές εγχύσεις:
Και στις δυο προαναφερθείσες θεραπείες πρέπει να τονιστεί ότι προσφέρεται λύση στο σύμπτωμα και όχι στην αιτία δημιουργίας του.
Όσον αφορά τις φυσικοθεραπείες , αυτές πρέπει να συντείνουν στην ενίσχυση των μυικών ομάδων που βρίσκονται περιξ του γόνατος – ούτως ώστε να επιτευχθεί μικρότερη φόρτιση και καλύτερη στήριξη αυτού.
Στην περίπτωση που η φθορά είναι σημαντική, η αρθρίτιδα είναι σε τελικό στάδιο (ΙΙΙ) και η ποιότητα ζωής του ασθενούς παρουσιάζει φθίνουσα πορεία, η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η χειρουργική.
Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει επεμβάσεις διόρθωσης του άξονα του γόνατος (οστεοτομία), επεμβάσεις αντικατάστασης του φθαρμένου τμήματος (μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική) ή αντικατάσταση όλων των φθαρμένων τμημάτων του γόνατος (ολική αρθροπλαστική).
Οι παραπάνω επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές και fast track πρωτόκολλο τα οποία μπορούν να εγγυηθούν: