Αρθροσκόπηση Γόνατος Τι Είναι - Αποκατάσταση & Ανάρρωση | OSTEON
X
Logo
burger

Αρθροσκόπηση Γόνατος

Αρθροσκόπηση γόνατος – Τι Είναι;

Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαταραχών της άρθρωσης του γόνατος. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός θα δημιουργήσει μια μικρή τομή στο γόνατό σας και θα εισάγει ένα αρθροσκόπιο, μια μικροσκοπική κάμερα, στην άρθρωση. Αυτό του επιτρέπει να βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης σε μια οθόνη. Ο χειρουργός μπορεί στη συνέχεια να εξετάσει το γόνατο και, εάν είναι απαραίτητο, να διορθώσει την κατάσταση χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του αρθροσκοπίου.

Ανατομία

Το γόνατό σας είναι μια από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις στο σώμα σας. Τα οστά που αποτελούν το γόνατο είναι η επιγονατίδα, το κάτω άκρο του μηριαίου οστού και το άνω άκρο της κνήμης.

Πρόσθετες βασικές δομές που περιλαμβάνουν την άρθρωση του γόνατος είναι:

Αρθρικός χόνδρος. Ο αρθρικός χόνδρος καλύπτει τα άκρα του μηριαίου οστού και της κνήμης καθώς και το πίσω μέρος της επιγονατίδας. Καθώς λυγίζετε ή ισιώνετε το πόδι σας, αυτή η λεία ουσία επιτρέπει στα οστά των γονάτων σας να γλιστρούν ομαλά το ένα πάνω στο άλλο.

Μηνίσκος. Δύο σφηνοειδή τμήματα του χόνδρου του μηνίσκου λειτουργούν ως απορροφητές κραδασμών μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης. Ο μηνίσκος είναι δυνατός και ελαστικός, σε αντίθεση με τον αρθρικό χόνδρο, και βοηθά στην απορρόφηση και σταθεροποίηση της άρθρωσης.

Σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Οι τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι διατηρούν τη σταθερότητα του γονάτου σας.

Και στις δύο πλευρές του γονάτου σας, θα βρείτε δύο παράπλευρους συνδέσμους.

Οι δύο χιαστοί σύνδεσμοι βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος. Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται μπροστά και ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται πίσω σχηματίζοντας ένα χ.

Πολλές διαταραχές του γόνατος, όπως ένας κατεστραμμένος μηνίσκος ή μια επιγονατίδα εκτός θέσης, διαγιγνώσκονται κατά την αρθροσκόπηση. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει τους συνδέσμους της άρθρωσης. Η περίοδος ανάρρωσης και η πρόγνωσή σας θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα της κατάστασης του γόνατός σας και την πολυπλοκότητα της απαραίτητης θεραπείας.

Γιατί είναι απαραίτητη η αρθροσκόπηση γόνατος;

Εάν έχετε πόνο στο γόνατο, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να υποβληθείτε σε αρθροσκόπηση γόνατος. Αν και συνήθως ένας έμπειρος χειρουργός με τις κατάλληλες απεικονιστικές εξετάσεις θα μπορεί να επιβεβαιώσει την πάθηση, η αρθροσκόπηση παραμένει ένα χρήσιμο διαγνωστικό και θεραπευτικό εργαλείο για τη διάγνωση και τη θεραπεία του πόνου στο γόνατο.

Η αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος μπορεί να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τους ακόλουθους τραυματισμούς στο γόνατο:

  • ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
  • κατεστραμμένος μηνίσκος
  • ασταθής επιγονατίδα
  • ελεύθερα σώματα
  • Εκτομή κύστης Baker
  • κατάγματα στα οστά του γόνατος
  • οίδημα αρθρικού υμένα
  • φλεγμονές
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Διαδικασία

Αρχικά γίνεται τοπική ή ολική αναισθησία. Στην συνέχεια, ο χειρουργός θα κάνει μερικές μικρές τομές στο γόνατό σας. Θα διοχετευθεί φυσιολογικός ορός στο γόνατό σας για να το διευρύνει και να διευκολύνει την ικανότητα του χειρουργού να βλέπει μέσα στην άρθρωση. Το αρθροσκόπιο εισάγεται μέσω μιας από τις τομές και ο χειρουργός θα εξετάσει την άρθρωση χρησιμοποιώντας τη σχετική αρθροσκοπική κάμερα. Η οθόνη στο χειρουργείο εμφανίζει τις εικόνες που παράγονται από την κάμερα στον χειρουργό.

Όταν ο χειρουργός εντοπίσει το πρόβλημα με το γόνατό σας, θα χρησιμοποιήσει τα αρθροσκοπικά εργαλεία μέσω των τομών για να το διορθώσει.

Η έκταση και η φύση του προβλήματος θα καθορίσουν και τον χρόνο της επέμβασης που κυμαίνεται από 20 λεπτά έως 1,5 ώρα.

Αρθροσκόπηση Γόνατος – Αποκατάσταση & Ανάρρωση

Αυτή η επέμβαση ανήκει στην κατηγορία των ελάχιστα επεμβατικών. Ανάλογα με την ακριβή τεχνική, η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μία ώρα για την πλειοψηφία των ασθενών. Πιθανότατα θα σας δοθεί εξιτήριο για το σπίτι την ίδια μέρα. Θα πρέπει να εφαρμόσετε μια παγοκύστη και έναν επίδεσμο στο γόνατό σας. Ο πάγος θα βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος και στην ανακούφιση του πόνου.

Πιθανότατα θα χρειαστεί να προγραμματίσετε ένα ραντεβού παρακολούθησης με τον χειρουργό σας λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει ένα πρόγραμμα ασκήσεων για να εκτελέσετε στο σπίτι και σε συνδυασμό με την επίσκεψη στον φυσιοθεραπευτή να βοηθήσουν σε αμεσότερη ανάρρωση. Οι ασκήσεις είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση του πλήρους εύρους κίνησής σας.