Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου: Αίτια - Θεραπεία | OSTEON
X
Logo
burger

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα Ώμου

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Tι Είναι

Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα προκαλείται από τη συσσώρευση αλάτων ασβεστίου σε έναν ή περισσότερους τένοντες. Όταν το μέγεθός τους διογκωθεί μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή και να προκαλέσουν πολύ έντονο πόνο.

Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα παρουσιάζεται συχνότερα στον ώμο και συγκεκριμένα στους τένοντες του στροφικού πετάλου. Υπάρχει περίπτωση όμως να εμφανιστεί και σε οποιαδήποτε άλλη άρθρωση.

Σε ποιους ασθενείς παρουσιάζεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου;

Ασθενείς μεταξύ 40 και 60 ετών εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα. Επίσης, είναι συχνότερη στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες. Η εμφάνισή της δε σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Πόσο συχνή πάθηση είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα ώμου;

Η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα δεν είναι πολύ συχνή. Παρουσιάζεται περίπου στο 10% των ασθενών που παραπονούνται για πόνο στον ώμο.

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Αίτια

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη, μοναδική αιτία η οποία προκαλεί Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα. Η φθορά και η εκφύλιση των τενόντων μπορούν, σε κάποιες περιπτώσεις, να οδηγήσουν στην πάθηση αυτή.

Πώς γίνεται αντιληπτή η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα;

Λίγοι είναι οι ασθενείς οι οποίοι δεν παρουσιάζουν πόνο. Συνήθως, όμως, στη φάση της φλεγμονής υπάρχει οξύς πόνος, ο οποίος μπορεί να παρεμποδίζει και την παραμικρή κίνηση του χεριού.

osteon

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Συμπτώματα

Οι ασθενείς με Ασβεστοποιό Τενοντίτιδα μπορούν να εμφανίσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνικό πόνο στον ώμο ή δυσκαμψία
  • Έντονο πόνο με την κίνηση του ώμου
  • Οξύ πόνο κατά την διάρκεια του ύπνου
  • Περιορισμό του εύρους κίνησης του ώμου
  • Ευαισθησία των τενόντων του ώμου

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα –  Διάγνωση

Η διάγνωση της Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας απαιτεί αρχικά μία αναλυτική κλινική εξέταση από έναν εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό.

Στη συνέχεια συστήνεται απεικονιστικός έλεγχος, ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Απλή ακτινογραφία του ώμου
osteon

  • Μαγνητική τομογραφία
  • Υπερηχογράφημα

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα –  Θεραπεία

Η θεραπεία της Ασβεστοποιού Τενοντίτιδας εξαρτάται από την ένταση του πόνου και το στάδιο της νόσου.

Σε περίπτωση οξέος περιοριστικού πόνου προτιμάται η ακινητοποίησή του ασθενούς και η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά την οξεία περίοδο του πόνου συστήνεται φυσικοθεραπεία, όπου με διάφορες τεχνικές επιχειρείται η βελτίωση της κίνησης του ώμου και η απορρόφηση-διάλυση της εναπόθεσης ασβεστίου στον τένοντα.

Σε περίπτωση χρόνιου πόνου και αλάτων ασβεστίου τα οποία δε διαλύονται και προκαλούν επανειλημμένες φλεγμονές, συστήνεται η χειρουργική θεραπεία με αρθροσκόπηση του ώμου.

Με τη βοήθεια του αρθροσκοπίου και μέσω δύο πολύ μικρών τομών, εντοπίζεται η περιοχή εναπόθεσης του ασβεστίου και με πολύ λεπτές κινήσεις, αυτό κινητοποιείται και αναρροφάται. Με αυτόν τον τρόπο, το πρόβλημα λύνεται οριστικά και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα σε πλήρη δραστηριότητα.

Συχνές ερωτήσεις για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου

 

Γιατί η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα είναι τόσο επώδυνη;

Σε κάποιες περιπτώσεις η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου μέσα στον τένοντα μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονη φλεγμονή και σύνδρομο πρόσκρουσης του ώμου με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι πολύ ισχυρός.

Υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, περίπου στο 75%, τα άλατα ασβεστίου εξαφανίζονται από μόνα τους μετά από μερικούς μήνες. Όταν όμως δε συμβαίνει αυτό, προκαλούν συνεχώς φλεγμονές και πόνο, γι’ αυτό πρέπει να απομακρυνθούν χειρουργικά.

Μπορεί να επανεμφανιστεί η Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά τα συμπτώματα μπορούν να υποτροπιάζουν συχνά. Σε περίπτωση, όμως, που η εναπόθεση ασβεστίου αντιμετωπιστεί με αρθροσκόπηση ώμου και αφαιρεθεί πλήρως, τότε η περίπτωση υποτροπής είναι εξαιρετικά σπάνια.