Εγχύσεις Στη Μέση: Τι Είναι & Πως Γίνονται | OSTEON
X

Εγχύσεις Στη Μέση

Τι είναι οι ενδοτρηματικές / περινευρικές / επισκληρίδιες εγχύσεις;

Πρόκειται για μια ιατρική πράξη που γίνεται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς και στη ουσία είναι μια ένεση ενός μείγματος φαρμάκων (στεροειδών και αναισθητικών) στη μέση.

Το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη διόγκωση (πρήξιμο) και τη φλεγμονή των ερεθισμένων νωτιαίων νεύρων. Αυτή η διαδικασία εκτελείται για την ανακούφιση του πόνου στη μέση (οσφυαλγία) αλλά και κυρίως του πόνου που ακτινοβολεί προς τα πόδια (ισχιαλγία) .

Η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο μερικά λεπτά.

osteon

Πως ακριβώς γίνεται η ενδοτρηματική επισκληρίδιος έγχυση;

Κατά την προετοιμασία, ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι με το κεφάλι προς τα κάτω. Ένα μαξιλάρι τοποθετείται κάτω από την κοιλιά,που προκαλεί την κάμψη της σπονδυλικής στήλης με τρόπο που να ανοίγει τους χώρους στις πλευρές της σπονδυλικής στήλης. Αυτοί οι χώροι ονομάζονται τρήματα.

Κατόπιν χορηγείται τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει η περιοχή και να μην αισθάνεται ο ασθενής άλλα τσιμπήματα.

Όταν η περιοχή είναι πλήρως μουδιασμένη, ο γιατρός οδηγεί προσεκτικά μια βελόνα – υπό ακτινοσκοπική (ή υπερηχογραφική) καθοδήγηση- ακριβώς δίπλα από την ερεθισμένη ρίζα των νεύρων. Φτάνοντας στον στόχο του, γίνεται έγχυση μικρής ποσότητας σκιαγραφικού ώστε να σκιαγραφηθεί το νεύρο και να επιβεβαιωθεί η σωστή τοποθέτηση της βελόνας. Τότε μόνο, ο γιατρός εγχέει ένα φαρμακευτικό κοκτέιλ στεροειδούς και αναισθητικού που «λούζει» τις ρίζες των ερεθισμένων νεύρων.

 

osteon

 

Σε πόσο χρόνο δρα η περινευρική έγχυση;

Αυτό ανακουφίζει άμεσα τον πόνο του ασθενούς. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές ενέσεις πριν αισθανθούν το πλήρες όφελος που μπορούν να έχουν από τη συγκεκριμένη θεραπεία.

 

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πονάει η ενδοτρηματική έγχυση;

Στους περισσότερους ασθενείς η απλή τοπική αναισθησία είναι αρκετή. Σε ένα μικρό ποσοστό, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα τσιμπήματα ή υπερβολική φοβία για τις βελόνες, ίσως χρειαστεί και ελαφρά «μέθη».

osteon

Μπορούν να επαναληφθούν οι επισκληρίδιες εγχύσεις;

Ο γιατρός σας, ανάλογα με την ανταπόκριση στην πρώτη έγχυση, ίσως να σας προτείνει την επανάληψή της. Γενικώς, δεν έχει νόημα η αέναη επανάληψη των επισκληρίδιων εγχύσεων εαν ένα πρόβλημα εμμένει. Σε αυτή την περίπτωση συνήθως προτείνεται η οριστική (χειρουργική) αντιμετώπισή του. Σε περιπτώση που αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της βεβαρυμένης υγείας, μπορούν να επαναληφθούν μέχρι και 3 εγχύσεις ανά έτος.

Τι είναι το σύνδρομο των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (Facet Joint Syndrome);

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία εμφανίζεται εντονη φθορά (αρθρίτιδα και φλεγμονή) των μικρών αρθρώσεων στο πίσω μέρος της σπονδυλικής στήλης.

Φυσιολογικά, οι αρθρώσεις αυτές έχουν δύο επιφάνειες επενδεδυμένες με χόνδρο και περιβάλλονται από μια κάψουλα λίπανσης που επιτρέπει στους σπονδύλους να κάμπτονται και να στρίβουν.

Το σύνδρομο συμβαίνει όταν οι αρθρώσεις αυτές φθείρονται, φλεγμαίνουν και τελικά αναπτύσσουν σοβαρή αρθρίτιδα με οστεόφυτα. Τότε εμφανίζεται πόνος στην μέση που επιδεινώνεται με τις κινήσεις, είναι εντονότερος το πρωί και δυσκολεύει την έγερση από την καθιστή θέση.

 

osteon

Πως θεραπεύεται το σύνδρομο των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (Facet Joint Syndrome);

Το σύνδρομο αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά με ανάπαυση, θερμά επιθέματα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φυσιοθεραπεία.

Σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνεται ο πόνος στα συντηρητικά μέσα, συνίσταται εγχύσεις εντός των αρθρώσεων όχι μόνο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, αλλά και για τη θεραπεία του.

osteon

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι οι ενδαρθρικές εγχύσεις των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων (Facet Joint Block);

Κατά την προετοιμασία, ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι με το κεφάλι προς τα κάτω. Ένα μαξιλάρι τοποθετείται κάτω από την κοιλιά,που προκαλεί την κάμψη της σπονδυλικής στήλης με τρόπο που να ανοίγει τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις.

Κατόπιν χορηγείται τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει η περιοχή και να μην αισθάνεται ο ασθενής άλλα τσιμπήματα.

Όταν η περιοχή είναι πλήρως μουδιασμένη, ο γιατρός οδηγεί προσεκτικά μια βελόνα – υπό ακτινοσκοπική (ή υπερηχογραφική) καθοδήγηση- ακριβώς μέσα στην άρθρωση. Φτάνοντας στον στόχο του, μπορεί να γίνει έγχυση μικρής ποσότητας σκιαγραφικού ώστε να σκιαγραφηθεί η άρθρωση και να επιβεβαιωθεί η σωστή τοποθέτηση της βελόνας. Τότε, ο γιατρός εγχέει ένα φαρμακευτικό κοκτέιλ στεροειδούς και αναισθητικού που δρα επί μακρόν στην άρθρωση καταπραύνοντας την φλεγμονή.

osteon

Σε πόσο χρόνο δρα η ενδαρθρική έγχυση στις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις;

Το τοπικό αναισθητικό ανακουφίζει άμεσα τον πόνο του ασθενούς. Το μέγιστο όφελος από την δράση του κορτικοστεροειδούς εμφανίζεται 5-15 ημέρες μετά την έγχυση.

Πονάει η έγχυση facet;

Στους περισσότερους ασθενείς η απλή τοπική αναισθησία είναι αρκετή. Σε ένα μικρό ποσοστό, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα τσιμπήματα ή υπερβολική φοβία για τις βελόνες, ίσως χρειαστεί και ελαφρά «μέθη».

osteon

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορούν να επαναληφθούν οι εγχύσεις facet;

Ο γιατρός σας, ανάλογα με την ανταπόκριση στην πρώτη έγχυση, ίσως να σας προτείνει την επανάληψή της. Μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές ενέσεις πριν αισθανθούν το πλήρες όφελος που μπορούν να έχουν από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Επιτρέπονται μέχρι 3 εγχύσεις ανά έτος. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει απονευρωση των αρθρώσεων για μακροβιότερα αποτελέσματα.