Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Συμπτώματα - Θεραπεία | OSTEON
X
Logo
burger

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Τι Είναι

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πίεση του μέσου νεύρου στην περιοχή του καρπού, κατά την είσοδό του στην παλάμη. (Εικ 1.) Το νεύρο βρίσκεται μεταξύ 9 τενόντων και καλύπτεται από ένα σύνδεσμο. Πιθανές συνέπειες είναι το μούδιασμα στα δάχτυλα, ο πόνος στην παλάμη και η μυική αδυναμία του χεριού. Στην αρχή τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου και για το λόγο αυτό δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία από τους ασθενείς.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

osteon

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Πίεση του μέσου νεύρου.

 

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Αίτια

Στενός σωλήνας: Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι από ανατομικής άποψης παρουσιάζουν στενό καρπιαίο σωλήνα. Οι ασθενείς αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γυναίκες, στις οποίες το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα παρουσιάζεται 3 φορές συχνότερα σε σχέση με τους άντρες.

Επιβάρυνση του χεριού. Οι άνθρωποι που ασκούν κάποιο χειρωνακτικό επάγγελμα προσβάλλονται 3-7 φορές συχνότερα από το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Για παράδειγμα οι εργάτες που χειρίζονται μηχανές, οι καθαρίστριες και όσοι δουλεύουν πολλές ώρες στον υπολογιστή, είναι χαρακτηριστικές ομάδες ασθενών που εμφανίζουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Τραυματισμοί: Τραύματα στην περιοχή του καρπού, όπως ένα κάταγμα, μπορούν να προκαλέσουν το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Φλεγμονές: Φλεγμονή των τενόντων που βρίσκονται γύρω από το νεύρο μπορούν να προκαλέσουν πίεση σε αυτό και να οδηγήσουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η φλεγμονή των αρθρώσεων και των τενόντων, που παρουσιάζουν οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα προκαλεί στον 50% αυτών, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Νεφρική ανεπάρκεια: Ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Μεταβολικά νοσήματα-διαταραχές: Ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη, υπερ ή υποθυρεοιδισμό, παχυσαρκία, ή οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Συμπτώματα

Στα πρώιμα στάδια τα συμπτώματα είναι ήπια και οι ασθενείς δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Σε περίπτωση που το νεύρο παραμείνει επί μακρόν υπό πίεση αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες για μόνιμες νευρολογικές βλάβες

Πρώιμα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα

Μούδιασμα στο χέρι: Χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα στα πρώιμα στάδια είναι το μούδιασμα στο χέρι κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αργότερα το μούδιασμα μετατρέπεται σε πόνο και ο ασθενής ξυπνάει και προσπαθεί να κουνήσει το χέρι του. Το μέσο νεύρο, το οποίο είναι αυτό που πιέζεται στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και της έξω πλευράς του παράμεσου δαχτύλου. (Εικ. 2)

osteon

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Εντόπιση της νευρολογικής συμπτωματολογίας (μούδιασμα)

 

Πόνος: Αρχικά ο πόνος εμφανίζεται μετά από ανάλογη επιβάρυνση του χεριού, είτε για παράδειγμα μετά από κάποια χειρωνακτική εργασία, είτε μετά από παρατεταμένη χρήση υπολογιστή. Αν το σύνδρομο παραμείνει χωρίς θεραπεία, τότε ο πόνος παρουσιάζεται και χωρίς καταπόνηση του χεριού.

Αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων, αδεξιότητα κινήσεων: Ο ασθενής αδυνατεί να κάνει λεπτές κινήσεις με τα δάχτυλά του, όπως για παράδειγμα να κουμπώσει τα κουμπιά του ή να βάλει ένα κλειδί στην κλειδαριά, ενώ συχνά του πέφτουν αντικείμενα από το χέρι.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: Ποια τα προχωρημένα στάδια;

Απώλεια της αισθητικότητας: Εφόσον το νεύρο παραμείνει υπό πίεση μακροχρόνια , τότε ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια της αισθητικότητας στα προσβεβλημένα δάχτυλα.

Ατροφία των μυών του αντίχειρα: Ο μυς του αντίχειρα , ο οποίος νευρώνεται από το μέσο νεύρο παρουσιάζει χαρακτηριστική ατροφία στο προχωρημένο στάδιο καρπιαίου σωλήνα με το σχηματισμό μιας χαρακτηριστικής λακκούβας στην παλάμη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της δύναμης του αντίχειρα, πράγμα που περιορίζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Διάγνωση

Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι η λήψη ενός καλού ιστορικού από τον ασθενή. Σκοπός είναι να διερευνηθούν τα υποκειμενικά συμπτώματα και τα συνοδά νοσήματα από τα οποία ενδεχομένως πάσχει.

Κατόπιν ακολουθεί η λεπτομερής κλινική εξέταση, όπου ελέγχεται η κινητικότητα και η αισθητικότητα του χεριού ενώ χρησιμοποιούνται και με τη ειδικά κλινικά τεστ (Tinel-Phalen test) για να τεθεί η διάγνωση.

Από πλευράς εργαστηριακού ελέγχου για την επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτείται ένα ηλεκτρομυογράφημα άνω άκρων, το οποίο είναι μια γρήγορη και αξιόπιστη εξέταση και θέτει με ασφάλεια τη διάγνωση του συνδρόμου.

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Στα αρχικά στάδια του συνδρόμου δεν είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία. Συστήνεται η χρήση ενός αφαιρούμενου νάρθηκα κατά τη διάρκεια του ύπνου και η τροποποίηση της επιβάρυνσης του χεριού, όταν αυτό είναι εφικτό. Όταν η αιτία του συνδρόμου είναι κάποια φλεγμονή συστήνεται η βραχεία χορήγηση κορτιζόνης.

Πότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα. Συγκεκριμένα:
    • Εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν μετά από 4 βδομάδες χειρουργικής θεραπείας.
    • Όταν το μούδιασμα στα δάχτυλα επιδεινώνεται και ο ασθενής έχει έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    • Όταν το ηλεκτρομυογράφημα δείχνει σημαντική προσβολή του νεύρου.

Πως γίνεται το χειρουργείο για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Για την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα απαιτείται μια τομή μόλις 2 εκ στην περιοχή της παλάμης. (Εικ 3.) Διαμέσου αυτής της τομής γίνεται η διατομή του συνδέσμου που πιέζει το νεύρο. Η επέμβαση διαρκεί 10 λεπτά, γίνεται, είτε με τοπική αναισθησία, είτε με ελαφρά μέθη και ο ασθενής μετά από 2 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του.

osteon

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα – Χειρουργική τομή

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα – Μετά Το Χειρουργείο

Η αποκατάσταση μετά το χειρουργείο για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι εξαιρετικά απλή. Ο ασθενής επανέρχεται σε πλήρες επίπεδο δραστηριότητας 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, όταν γίνεται και η αφαίρεση των ραμμάτων. Μέχρι τότε μπορεί να αυτοεξυπηρετείται χωρίς κίνδυνο. Φυσικοθεραπεία απαιτείται μόνο όταν η χειρουργική αντιμετώπιση δεν έχει γίνει έγκαιρα και είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση του χεριού.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συχνές ερωτήσεις για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

 

Αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρπιαίου σωλήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό οφείλεται στις ορμονικές διαταραχές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της κύησης και στην αυξημένη κατακράτηση υγρών. Μετά το πέρας της κύησης τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν. Υπάρχει όμως ένα ποσοστό 20-30% όπου το σύνδρομο επιμένει και πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

Για να μάθετε το ακριβές κόστος της επέμβασης παρακαλώ επικοινωνήστε με την κλινική μας.