Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου Συμπτώματα & Θεραπεία | OSTEON
X
Logo
burger

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου – Τι Είναι;

Η οστεοαρθρίτιδα, γνωστή ως “εκφυλιστική αρθρίτιδα”, είναι μια διαδεδομένη πάθηση που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους με την πάροδο των ετών και το ηλικιακό γήρας. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, αν και πιο συχνά συμβαίνει σε αρθρώσεις που φέρουν βάρος όπως το ισχίο.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου προκαλεί δυσφορία και σταδιακά έντονη δυσκαμψία. Μπορεί να κάνει δύσκολη την ποιότητα της καθημερινότητας του ασθενούς καθώς ανακαλύπτει ότι απλές συνήθεις κινήσεις όπως το σκύψιμο για να δέσετε ένα παπούτσι ή ένας σύντομος περίπατος είναι αιτία πόνου και δυσκολίας.

Επειδή η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται με τον καιρό, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε τη θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να μπορέσετε να μειώσετε τον αντίκτυπό που αυτή έχει στη ζωή σας. Αν και δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα γιατί αφορά σε μια μη αναστρέψιμη εξελικτική πορεία φυσικής (η μη) φθοράς, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον πόνο και να παραμείνετε δραστήριοι.

Ανατομία Ισχίου

Το ισχίο είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του σώματος. Η κοτύλη, η οποία είναι μέρος του οστού της μεγάλης λεκάνης, σχηματίζει την υποδοχή. Από την άλλη είναι η μηριαία κεφαλή, η οποία είναι το άνω άκρο του μηριαίου οστού.

Οι επιφάνειες των δυο αυτών οστών καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, μια λεία, ολισθηρή ουσία η οποία διευκολύνει στην κίνηση χωρίς να υπάρχει τριβή μεταξύ αυτών

Ο αρθρικός υμένας είναι μια λεπτή επένδυση που καλύπτει την επιφάνεια της άρθρωσης. Ο αρθρικός υμένας σε ένα υγιές ισχίο παράγει λίγη ποσότητα υγρού που λιπαίνει τον χόνδρο και βοηθά στην κινητικότητα.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περιγραφή Οστεοαρθρίτιδας Ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένας τύπος εκφυλιστικής αρθρίτιδας που προσβάλλει κυρίως ενήλικες άνω των 50 ετών.

Ο χόνδρος στην άρθρωση του ισχίου τελικά φθείρεται, γίνεται τραχύς και σκληρός και ο προστατευτικός χώρος της άρθρωσης μεταξύ των οστών συρρικνώνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την τριβή των οστών. Για να αντισταθμιστεί η απώλεια του χόνδρου, τα τραυματισμένα οστά μπορεί να αρχίσουν να επεκτείνονται προς τα έξω, σχηματίζοντας οστικές προεκτάσεις (οστεόφυτα).

Η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται σταδιακά και ο πόνος που προκαλεί εντείνεται με την πάροδο του χρόνου.

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου – Αίτια

 • Φυσικό γήρας
 • Κληρονομικοί παράγοντες
 • Τραυματισμός της άρθρωσης του ισχίου στο παρελθόν
 • Παχυσαρκία
 • Δυσπλασία του ισχίου (εκ γενετής)

Ακόμα κι αν δεν έχετε κανέναν από τους παράγοντες κινδύνου που αναφέρονται παραπάνω, μπορεί να πάθετε οστεοαρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου – Συμπτώματα

Ο πόνος είναι η πιο συνήθης ένδειξη της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Αυτή η ενόχληση στο ισχίο αυξάνεται αργά και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί ξαφνικά.

Ο πόνος και η δυσκαμψία μπορεί να είναι χειρότερα το πρωί ή μετά από μια περίοδο καθίσματος ή ανάπαυσης. Τα επώδυνα συμπτώματα μπορεί να γίνουν πιο συχνά με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και όταν ξεκουράζεστε ή κοιμάστε. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στη βουβωνική χώρα ή στους μηρούς που επεκτείνονται στους γλουτούς ή στο γόνατό σας
 • Πόνο που επιδεινώνεται με την άσκηση
 • Ανισοσκελία
 • Δυσκαμψία της άρθρωσης του ισχίου που δυσκολεύει το περπάτημα και την κάμψη
 • Το «κλείδωμα» ή το «κόλλημα» της άρθρωσης, καθώς και έναν ήχο τριξίματος κατά τη διάρκεια της κίνησης
 • Μειωμένο εύρος κίνησης του ισχίου, το οποίο επηρεάζει την ικανότητα βάδισης και μπορεί να οδηγήσει σε χωλότητα
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου – Θεραπεία

Υπάρχουν αρκετές μέθοδοι θεραπείας που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να βελτιώσουν την κινητικότητα.

Μη Χειρουργική Θεραπεία

Η πρώιμη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, όπως και άλλων αρθριτικών παθήσεων, είναι μη χειρουργική. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για μια ποικιλία εναλλακτικών μη χειρουργικών θεραπειών.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην προστασία της άρθρωσης του ισχίου σας και επιβραδύνουν την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας.

Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν την ασθένεια, όπως το ανέβασμα σκάλας.

Η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την ένταση στην άρθρωση του ισχίου, με αποτέλεσμα λιγότερο πόνο και βελτιωμένη λειτουργία.

Φυσικοθεραπεία. Ορισμένες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να επεκτείνετε το εύρος κίνησης και την ευλυγισία σας, ενώ παράλληλα ενισχύουν τους μύες του ισχίου και των ποδιών σας. Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης που είναι προσαρμοσμένο στις συγκεκριμένες ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας.

Βοηθητικά μέσα: Η χρήση βοηθημάτων βάδισης όπως μπαστούνι, βακτηρίες ή περιπατητή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας.

Φάρμακα: ο γιατρός σας μπορεί να αξιολογήσει και να συνταγογραφήσει την δέουσα φαρμακευτική αγωγή στο θεραπευτικό σας σχέδιο.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν ο πόνος της αρθρίτιδας σας προκαλεί πλήρη η μερικά έντονη δυσχέρεια κίνησης και δεν ανακουφίζεται με τους προαναφερθέντες τρόπους, η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Χειρουργική επέμβαση Ολικής Αρθροπλαστικής ισχίου. Ο γιατρός σας θα αφαιρέσει τόσο την κατεστραμμένη κοτύλη όσο και την μηριαία κεφαλή και στη συνέχεια θα τα αντικαταστήσει με τεχνητές αρθρώσεις για να αποκαταστήσει τη λειτουργία του ισχίου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι η εξέλιξη της σύγχρονης ελάχιστα επεμβατικής ορθοπεδικής χειρουργικής μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε εξατομικευμένα μοσχεύματα τα οποία δεν θα αλλοιώνουν την προϋπάρχουσα ανατομία του ισχίου και κατά συνέπεια και την δομή του σώματος σε αυτή την περιοχή.