Γενικά για την Ρήξη Τενόντων Στροφικού Πετάλου Ώμου
Η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου είναι μια συχνή πάθηση στους ενήλικες, ειδικά μετά την ηλικία των 40. Προκαλεί πόνο, περιορισμό στην κίνηση του ώμου κι επομένως επηρεάζει σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης, οι οποίοι εξαρτώνται από την έκταση και τη βαρύτητα της ρήξης.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας είναι η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης, η οποία πλέον γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές προσεγγίσεις, δίχως τις τομές και το μετεγχειρητικό πόνο του παρελθόντος, διασφαλίζοντας βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.
Στροφικό Πέταλο Του Ώμου – Τι Είναι
Το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από τους τένοντες τεσσάρων μυών (τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο, τον υποπλάτειο και τον ελάσσονα στρογγύλο), οι οποίοι ξεκινούν από την ωμοπλάτη και καταλήγουν στο βραχιόνιο οστό, περιβάλλοντας την κεφαλή του.
Ρήξη Τενόντων Στροφικού Πετάλου – Τι Είναι
Ως ρήξη του στροφικού πετάλου ορίζεται η μερική ή πλήρης ρήξη των παραπάνω τενόντων. Η ρήξη αυτή είναι αποτέλεσμα είτε μακροχρόνιας εκφύλισης των τενόντων ή τραυματισμού και μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για την κινητικότητα του ώμου, όπως, επίσης, να οδηγήσει και σε αρθρίτιδα.
Ρήξη Τενόντων Στροφικού Πετάλου – Αίτια
Η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου έχει συνήθως εκφυλιστική αιτία, από εξαιτίας χρόνιας επιβάρυνσης στα πλαίσια του συνδρόμου της υπακρωμιακής προστριβής ή από οξύ τραυματισμό, π.χ. από την άρση βάρους πάνω από το οριζόντιο επίπεδο της άρθρωσης του ώμου.
Πόσες μορφές ρήξης υπάρχουν;
Υπάρχουν δυο κατηγορίες ρήξεων του στροφικού πετάλου: οι μερικού πάχους και οι ολικού πάχους.
Οι μερικού πάχους ρήξεις δεν αφορούν ολόκληρη τη μάζα του τένοντα αλλά μόνο ένα μέρος αυτού. Σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται μόνο από πόνο χωρίς επίπτωση στην κίνηση του ώμου.
Στις ολικού πάχους ή πλήρεις ρήξεις, υπάρχει ρήξη ολόκληρης της μάζας του τένοντα, και σε αυτήν την περίπτωση ο πόνος συνοδεύεται συχνά κι από αδυναμία ανύψωσης του άνω άκρου.