Διάστρεμμα Αστραγάλου Χρονος Θεραπείας & Αντιμετώπιση | OSTEON
X
Logo
burger

Διάστρεμμα Αστραγάλου

Διάστρεμμα Αστραγάλου – Τι Είναι;

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας κοινός τραυματισμός που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών και ανεξάρτητα από το επίπεδο και την ένταση της φυσικής δραστηριότητας.
Ο βαθμός ενός διαστρέμματος καθορίζεται από τον αριθμό των προσβεβλημένων συνδέσμων και την έκταση της βλάβης τους.

Τα περισσότερα διαστρέμματα επουλώνονται χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ή την ανακατασκευή των εν λόγω συνδέσμων. Ένα εκτεταμένο ή σοβαρό διάστρεμμα μπορεί να αποδυναμώσει τον αστράγαλό σας, αφήνοντάς τον πιο επιρρεπή σε περαιτέρω τραυματισμό εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και δεν αποκατασταθεί πλήρως.

Τα επαναλαμβανόμενα διαστρέμματα αστραγάλου μπορούν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως χρόνιο πόνο στον αστράγαλο, αρθρίτιδα και αστάθεια.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάστρεμμα Αστραγάλου – Αίτια & Συμπτώματα

Το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας σοβαρός τραυματισμός που προκαλείται κυρίως σε αθλήματα όπως τρέξιμο, βόλεϊ, μπάσκετ, τένις και ποδόσφαιρο. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, μώλωπες και αστάθεια.

Τα συμπτώματα ενός σοβαρού διαστρέμματος είναι πανομοιότυπα με αυτά ενός κατάγματος και απαιτούν ταχεία ιατρική φροντίδα. Ο γιατρός διαγιγνώσκει διάστρεμμα αστραγάλου θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με το περιστατικό και πραγματοποιώντας μια ενδελεχή εξέταση του ποδιού και του αστραγάλου.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις αφού αξιολογήσει το εύρος κίνησης και την σταθερότητα.

Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία (MRI) πραγματοποιούνται για να αποκλειστεί ένα κάταγμα ή άλλος τραυματισμός στους τένοντες και στον χόνδρο.

Ανάλογα με το εύρος της ρήξης καθορίζεται και ο βαθμός του διαστρέμματος:

Διάστρεμμα Αστραγάλου 1ου Βαθμού

Ελαφρά διάταση των συνδέσμων με μώλωπες και μικρό οίδημα γύρω από τον αστράγαλο και απουσία αστάθειας κατά την εξέταση

Διάστρεμμα Αστραγάλου 2ου Βαθμού

Μερική ρήξη του συνδέσμου με ευαισθησία στην περιοχή, εμφανές οίδημα και μώλωπες γύρω από τον αστράγαλο. Ήπιος πόνος και ελαφρά αστάθεια κατά την εξέταση.

Διάστρεμμα Αστραγάλου 3ου Βαθμού

Πλήρης ρήξη του συνδέσμου με έντονη ευαισθησία και πόνο. Μώλωπες και οίδημα γύρω από τον αστράγαλο Ουσιαστική αστάθεια κατά την εξέταση.

Διάστρεμμα Αστραγάλου – Αντιμετώπιση

Διάστρεμμα Αστραγάλου 1ου Βαθμού Αποκατάσταση

Στην περίπτωση που η αξιολόγηση είναι βαθμού 1 το πρωτόκολλο RICE μπορεί να εφαρμοστεί για αποκατάσταση στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Ξεκούραση (Rest) του τραυματισμένου άκρου.
  • Παγοκύστες (Ice) για το οίδημα και τους μώλωπες (χωρίς να γίνεται παρατεταμένη χρονικά χρηση). Συνίσταται για 20 περίπου λεπτά 4-5 φορές την ημέρα και όχι σε απευθείας επαφή με το δέρμα.
  • Πίεση (Compression) τυλίγοντας την περιοχή με ελαστικούς επιδέσμους για να επιτευχθεί μεγαλύτερη σταθερότητα.
  • Τοποθέτηση του τραυματισμένου άκρου σε ψηλότερη θέση από το επίπεδο του κορμού του σώματος (Elevate). Αυτό -ιδιαίτερα τις πρώτες 48 ώρες- βοηθά στην διαχείριση του οιδήματος και την μείωση του.

Διάστρεμμα Αστραγάλου 2ου Βαθμού Αποκατάσταση

Σε βαθμού 2 διαστρέμματα μπορεί να εφαρμοστεί εξίσου το παραπάνω πρωτόκολλο αλλά ο ιατρός σας είναι πιθανόν να σας προτείνει μια σειρά φυσικοθεραπειών και την χορήγηση ήπιων αντιφλεγμονωδών.

Διάστρεμμα Αστραγάλου 3ου Βαθμού Αποκατάσταση

Τα βαθμού 3 διαστρέμματα είναι αυτά που πρέπει να αξιολογηθούν με ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την έκταση της ρήξης σε συνδυασμό με την γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενή.

Στις δυο πρώτες περιπτώσεις η χρήση βακτηρίας κρίνεται απαραίτητη για την αρχική εξυπηρέτηση του ασθενούς, αλλά η σταδιακή φόρτιση (πάτημα) του ποδιού θα βοηθήσει στην επούλωση.

Η χειρουργική αντιμετώπιση – αν και σπάνια- ενδείκνυται μόνο στις περιπτώσεις ασθενών με παρατεταμένη αστάθεια και δυσχέρεια στην κίνηση/ βάδιση μετά από αρκετούς μήνες (μη χειρουργικής) θεραπείας.

Η Αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική αποκατάσταση που εφαρμόζεται σε αυτή την περίπτωση  με συνεπακόλουθη συνδεσμοπλαστική.
Ενδεδειγμένη ωστόσο είναι η Νανοαρθροσκόπηση μια σύγχρονη αρθροσκοπική  ελάχιστα επεμβατική (και διαγνωστική) τεχνική, με μικρότερη οπή διάνοιξης στο τραύμα και άρα πιο άμεσους χρόνους αποκατάστασης.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διάστρεμμα Αστραγάλου – Χρόνος Θεραπείας

Για την πρώιμη επιστροφή στις αθλητικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, μπορεί να χρειαστεί ταινία/ ελαστικός επίδεσμος  αστραγάλου και stretching ενώ ένα πρόγραμμα θεραπείας τριών φάσεων μπορεί να διαρκέσει μόλις δύο εβδομάδες για μικρά διαστρέμματα και έξι έως δώδεκα εβδομάδες για πιο σοβαρούς τραυματισμούς.

Εκτός από τις προπονήσεις αντοχής και ευκινησίας, συστήνονται ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών που υποστηρίζουν την ποδοκνημική.

Με την κατάλληλη θεραπεία και αποκατάσταση, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να ξαναρχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες με την πάροδο του χρόνου. Η επιστροφή στη δραστηριότητα εξαρτάται από τη σοβαρότητα του διαστρέμματος, την παρουσία υποκείμενων παθήσεων και την συνέπεια του ασθενούς σε προγράμματα αποκατάστασης.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος παρατεταμένης αστάθειας του αστραγάλου μετά από διάστρεμμα είναι η ατελής επούλωση, καθώς ο τραυματισμένος σύνδεσμος (ή σύνδεσμοι) εκφυλίζονται και θέτουν τον ασθενή σε κίνδυνο για επακόλουθα διαστρέμματα αστραγάλου.

Η πρόληψη είναι πάντα ενδεδειγμένη. Το ζητούμενο  σε αυτή την περίπτωση είναι να διατηρείται η κατάλληλη μυϊκή ενδυνάμωση (ανεξάρτητα από συμμετοχή σε αθλητική ή μη δραστηριότητα), να γίνεται προθέρμανση (για τους αθλητές), και να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο έδαφος όταν περπατάμε και ιδίως σε ανώμαλες επιφάνειες.