Οστεοαρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα | Osteon
X
Logo
burger

Οστεοαρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα;

Η Οστεοαρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα, επίσης γνωστή ως αρθρίτιδα της βασικής άρθρωσης του αντίχειρα ή αρθρίτιδα της καρπομετακάρπιας άρθρωσης του αντίχειρα, είναι μια εκφυλιστική πάθηση.

Αυτή η άρθρωση βρίσκεται στη βάση του αντίχειρα όπου συναντά τον καρπό. Επιτρέπει στον αντίχειρα να κινείται και να περιστρέφεται, καθιστώντας τον απαραίτητο για τις λεπτές και αδρές κινήσεις σύλληψης.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών μέσα σε μια άρθρωση σταδιακά φθείρεται. Καθώς η ποιότητα του αρθρικού χόνδρου φθίνει , τα οστά μπορεί να τρίβονται μεταξύ τους οδηγώντας σε πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στην άρθρωση. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναπτυχθούν οστεόφυτα, που είναι ακανθώδεις οστικές προεξοχές, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη βλάβη των αρθρώσεων.

Είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας που προσβάλλει το χέρι.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της Οστεοαρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα;

Η ακριβής αιτία της οστεοαρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα δεν είναι πλήρως κατανοητή, αλλά ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Ηλικία: Ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία και η αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών.
 • Φύλο: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα από τους άνδρες.
 • Γενετική: Ένα οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας ή προβλημάτων στις αρθρώσεις μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης αρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα.
 • Υπερχρήση ή τραύμα της άρθρωσης: Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του αντίχειρα ή οι προηγούμενοι τραυματισμοί στην άρθρωση του αντίχειρα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.
 • Χαλαρότητα των αρθρώσεων: Οι χαλαρές ή ασταθείς αρθρώσεις μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη αρθρίτιδας.

 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της Οστεοαρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα, ευαισθησία, δυσκαμψία και μειωμένο εύρος κίνησης στον αντίχειρα.

Δραστηριότητες όπως το γύρισμα ενός κλειδιού ή το άνοιγμα ενός βάζου, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Σε προχωρημένα στάδια, η άρθρωση μπορεί να διευρυνθεί, και μπορεί να υπάρξει αισθητή παραμόρφωση, καθώς και αδυναμία στον αντίχειρα.

Ποια είναι η θεραπεία των συμπτωμάτων της Οστεοαρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα;

Η θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα στοχεύει στην ανακούφιση του πόνου, στη βελτίωση της λειτουργίας και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Οι
επιλογές συντηρητικής θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τροποποίηση ανάπαυσης και δραστηριότητας: Αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα και τροποποίηση των κινήσεων των χεριών για μείωση της πίεσης στην άρθρωση.
 • Χρήση νάρθηκα για την παροχή στήριξης και σταθερότητας στην άρθρωση.
 • Φάρμακα: Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για υποχώρηση του πόνου και μείωση της φλεγμονής.

Εξειδικευμένη Φυσιοθεραπεία (Hand Therapy):

 • Τα θεραπευτικά πρωτόκολλά από εξειδικευμένο Φυσιοθεραπευτή μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της δύναμης και της λειτουργικότητας του αντίχειρα.
 • Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Η έγχυση κορτικοστεροειδών στην άρθρωση μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και να μειώσει τη φλεγμονή.
 • Σε περιπτώσεις όπου τα συντηρητικά μέτρα δεν προσφέρουν ανακούφιση ή εάν η βλάβη της άρθρωσης είναι σοβαρή, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

 

Ποιες είναι οι χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της Οστεοαρθρίτιδας της βάσης του αντίχειρα;

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 1. την ανασύσταση της άρθρωσης με την αφαίρεση του μείζονος πολυγώνου που είναι το πάσχον αρθριτικό οστό του καρπού και την χρήση μαλακών μορίων όπως τένοντες ή θύλακο ή με τη χρήση εμφυτευμάτων
 2. την αντικατάσταση της άρθρωσης (αρθροπλαστική της βάσης του αντίχειρα)
 3. τη σύντηξη της άρθρωσης (αρθρόδεση)

Αυτές οι διαδικασίες στοχεύουν στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της λειτουργίας του αντίχειρα και στην αποκατάσταση της σταθερότητας της άρθρωσης. Θα πρέπει να γίνεται
εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με την βαρύτητα της αρθρίτιδας, το βιολογικό και λειτουργικό προφίλ καθώς και τις λειτουργικές ανάγκες του πάσχοντα.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε οστεοαρθρίτιδα της βάσης του αντίχειρα, είναι δόκιμο να συμβουλευτείτε έναν ορθοπαιδικό χειρουργό εξειδικευμένο στη χειρουργική Άκρας Χειρός
και Άνω Άκρου.