Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου & Ελάχιστες Επεμβατικές Μέθοδοι | OSTEON
X
Logo
burger

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου & Ελάχιστα Επεμβατικές Μέθοδοι

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που έφερε επανάσταση στην Ορθοπαιδική. Επιτρέπει σε χιλιάδες ασθενείς – κυρίως μεγάλης ηλικίας, αλλά και νεότερους– με κατάγματα, βαριές εκφυλιστικές αρθρίτιδες του ισχίου και ρευματοειδείς αρθρίτιδες, να έχουν μια φυσιολογική ζωή κι έναν ομαλό κι ανώδυνο τρόπο βάδισης, χωρίς χωλότητα ή χρήση φαρμακευτικής αγωγής.

Οι σύγχρονες τεχνικές ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου είναι ελάχιστα επεμβατικές. Αυτό δε σημαίνει απλά ότι πραγματοποιείται μικρή τομή. Σημαίνει ότι διατηρούνται και προστατεύονται κατά το μέγιστο δυνατό σημαντικοί μύες και τένοντες που περιβάλλουν το ισχίο.

Ως εκ τούτου, αφενός συνοδεύονται από πολύ χαμηλό έως μηδαμινό ποσοστό επιπλοκών κι αφετέρου επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και ώρες μετά το χειρουργείο!

Επιπλέον, οι σύγχρονες τεχνικές ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας. Χρησιμοποιούνται, δηλαδή, προθέσεις ή εμφυτεύματα που είναι κατασκευασμένα από φιλικά στον οργανισμό υλικά. Επίσης, προσομοιάζουν σε εντυπωσιακό βαθμό την φυσική μηχανική του ισχίου και έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των 20 ετών.

1 Micro Hip

H χειρουργική αυτή τεχνική αφορά μια πρόσθια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση στην αρθροπλαστική του ισχίου.

Συγκεκριμένα είναι ατραυματική, λόγω της μικρής τομής στο δέρμα. Επίσης, κύριος λόγος είναι πως δεν απαιτείται να κοπούν ή να αποκολληθούν μύες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης.

Ποια τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής 1 Micro Hip;

 • ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο,
 • περιορισμένη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου,
 • συντόμευση του συνολικού χρόνου νοσηλείας,
 • μείωση του κινδύνου εξαρθρήματος, με συνέπεια να μην υπάρχει ανάγκη περιορισμών στις κινήσεις,
 • ομαλός τρόπος βάδισης χωρίς χωλότητα λόγω της διατήρησης ανέπαφων και λειτουργικών μυών,
 • ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

2 Star (Superior Transverse Atraumatic Replacement)

Η προσέγγιση STAR είναι μια ακόμη τεχνική ολικής αρθροπλαστικής ισχίου σχεδόν ατραυματική (μικρή σε εύρος οπή) η οποία εξασφαλίζει άμεσα λειτουργικά αποτελέσματα εξαιτίας και της ήπιας προσέγγισής της σε ιστούς και μύες περιξ του ισχίου.

Ποια τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής 2 Star (Superior Transverse Atraumatic Replacement);

 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ελαχιστοποίηση ενδονοσοκομειακής νοσηλείας
 • Ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος
 • Διατήρηση της λειτουργικότητας των μυών και άρα ταχύτερη αποκατάσταση και επάνοδο στις δραστηριότητες του ασθενούς.
Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

3 Super Path- path

Η SuperPath όπως καταδεικνύει και η λέξη στα αγγλικά αφορά την δημιουργία / διάνοιξη ενός διαδρόμου συγκρατώντας εκατέρωθεν της άρθρωσης μύες και ιστούς χωρίς να τραυματίζονται. Με την μέθοδο αυτή γίνεται μικρή τομή στην οπίσθια πλάγια επιφάνεια του ισχίου ενώ παράλληλα, ο αρθρικός θύλακος του ισχίου παραμένει ανέπαφος (δεν τέμνεται και δεν αφαιρείται). Με αυτό τον τρόπο υπάρχει μεγαλύτερη σταθερότητα της άρθρωσης μετεγχειρητικά και το αίσθημα ότι το ισχίο μετά την ολική αρθροπλαστική είναι πιο «φυσιολογικό» σε σχέση με τις υπόλοιπες χειρουργικές τεχνικές.

Ποια τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής τεχνικής 3 Star Path- path;

 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
 • Ελαχιστοποίηση ενδονοσοκομειακής νοσηλείας
 • Ελαχιστοποίηση απώλειας αίματος
 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς
 • Κανένας περιορισμός στην κίνηση
 • Τάχιστη αποκατάσταση

4 AMIS- ASI- DAA

Η ΑΜΙS (αρθοπλαστική μικρής επεμβατικότητας) είναι μέθοδος με πολύ μικρή τομή (μικρότερη των 10 εκατοστών) χωρίς τομή μυών ή τενόντων όπως στην κλασσική επέμβαση. Έτσι η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι πολύ ελαφρύτερη, με σπάνιες επιπλοκές, ελάχιστες μεταγγίσεις και πολύ γρήγορη κινητοποίηση, από τη 2η ημέρα. Η ΑΜΙS δεν μπορεί όμως να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς (αφορά ασθενείς συγκεκριμένων σωματότυπων) και απαιτεί ειδικά εργαλεία κι εκπαιδευμένη στη μέθοδο χειρουργική ομάδα.

Ανήκει στις πρόσθιες προσπελάσεις ισχίου (DAA).

Ποια τα πλεονεκτήματα της αρθοπλαστικής μικρής επεμβατικότητας 4 AMIS- ASI- DAA;

 • ελαχιστοποίηση του πόνου μετά το χειρουργείο,
 • μηδενική απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια του χειρουργείου,
 • συντόμευση του συνολικού χρόνου νοσηλείας,
 • κανένας κίνδυνος εξαρθρήματος,
 • ομαλός τρόπος βάδισης χωρίς χωλότητα λόγω της διατήρησης ανέπαφων και λειτουργικών μυών,
 • ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ρομποτικη χειρουργική υποβοήθηση

1. Rosa

Το ρομποτικό σύστημα ROSA© είναι το πλέον εξελιγμένο ρομπότ για τη διενέργεια ολικής αρθροπλαστικής γόνατος ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS), με εξαιρετική ακρίβεια.

Το τελευταίας γενιάς σύστημα, με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου Χειρουργού προσαρμόζεται στην τεχνική του, επιτρέποντας ανά πάσα στιγμή την ανθρώπινη πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Με αυτόν τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι άσκοποι τραυματισμοί μαλακών ιστών, οι συνδεσμικές κακώσεις αλλά και η αναίτια απώλεια οστού με αποτέλεσμα την βέλτιστη λειτουργικότητα της αρθροπλαστικής μετά την επέμβαση. Μπορεί να βοηθήσει και στον προεγχειρητικό έλεγχο προστατεύοντας τον ασθενή από την πρόσληψη ακτινοβολίας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον συνολικό χρόνο αναμονής.

2  Naviswiss

Το NaviSwiss αποτελεί μια εξαιρετική λύση ψηφιακής πλοήγησής στην αρθροπλαστική του ισχίου. Είναι ένα ανοικτό σύστημα διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις προσπελάσεις αλλά και με όλα τα ορθοπαιδικά υλικά ανεξαρτήτως της εταιρείας παραγωγής. Είναι ένα φορητό σύστημα πλοήγησης που χρησιμοποιείται πολύ εύκολα μέσα στην χειρουργική αίθουσα και δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στον χειρουργό (σε σύγκριση με τα ρομποτικά συστήματα) για την επίτευξη του βέλτιστου χειρουργικού αποτελέσματος.

3 Custom hips

Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο ασθενής ότι η επεμβατική προσέγγιση που εφαρμόζουμε δεν έχει στερεότυπα και δεν αφορούν όλους τους ασθενείς όλες οι λύσεις. Η προσαρμοσμένη ολική αρθροπλαστική ισχίου, που ονομάζεται επίσης αντικατάσταση ισχίου κατά παραγγελία (στην κυριολεξία), είναι μια νεότερη, πιο προηγμένη τεχνολογία στην ολική αρθροπλαστική ισχίου που χρησιμοποιεί ένα εξατομικευμένο εμφύτευμα ισχίου για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή τραυματισμένων εξαρτημάτων της άρθρωσης του ισχίου.

Με αυτό τον τρόπο το εμφύτευμα έρχεται να αντικαταστήσει το προϋπάρχον εξασφαλίζοντας ότι δεν θα τροποποιηθεί μετεγχειρητικά η ανατομία της άρθρωσης. Έτσι εξασφαλίζουμε συνδυαστικά με την χειρουργική η οποία έχει επιλεχθεί την απόλυτη και άμεση αποκατάσταση.