Συχνές Ερωτήσεις για τα πονεμένα πόδια – παραμορφώσεις του ποδιού
Γιατί ορισμένοι ασθενείς διστάζουν να επισκεφτούν κάποιον ειδικό για το πόδι;
Υπάρχει μερίδα ασθενών που πιστεύουν ότι ο ιατρός θα τους πει πως χρειάζονται χειρουργείο. Αυτό, όμως, είναι ένας μύθος. Σε πολλά από τα προβλήματα του ποδιού μπορεί να εφαρμοστεί πολύ ευρέως φάσματος συντηρητική αγωγή, την οποία ο ειδικός που ασχολείται με το πόδι μπορεί να συστήσει. Η λύση του χειρουργείου είναι έσχατη και επιλέγεται όταν δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική για τον ασθενή.
Επίσης, υπάρχει και μια άλλη ομάδα ασθενών, η οποίοι φοβούνται το χειρουργείο, έχουν ακούσει ή έχουν προσωπική εμπειρία από άτομα του περιβάλλοντός τους, ότι τα χειρουργεία του ποδιού αποτυγχάνουν και πονάνε. Έτσι, παρόλο που θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημά τους με μια επέμβαση, αποφεύγουν να πάνε στο ιατρό που θα τους πει απλά πως χρειάζονται άμεσα χειρουργείο.
Αντίθετα, πολλοί παρασύρονται από διαφημίσεις για προϊόντα που εμφανίζονται ως θαυματουργά για το πόδι, τα αγοράζουν χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
Η ορθή επιλογή είναι να εμπιστευόμαστε τους σωστούς ιατρούς και λύνουμε οριστικά το πρόβλημά μας.
Πόσο επικίνδυνες είναι οι παθήσεις της ποδοκνημικής;
Τα πόδια είναι η βάση στήριξης ολόκληρου του σώματός μας. Αν η βάση στήριξής μας στραβώσει, πέρα από τα τοπικά προβλήματα που θα εκδηλωθούν στο πόδι, όπως πόνος, δυσκαμψία, πρήξιμο (οίδημα) και παραμόρφωση, αυτό θα επηρεάσει και το υπόλοιπο σώμα, προκαλώντας προβλήματα στο γόνατο, το ισχίο ή τη μέση.
Είναι αλήθεια πως τα χειρουργεία στο πόδι αποτυγχάνουν;
Η αλήθεια είναι πως το πόδι μπορεί να αποδειχθεί το Βατερλώ του άπειρου χειρουργού. Σήμερα γίνονται πολλά χειρουργεία στο πόδι που αποτυγχάνουν, διότι γίνονται σε ασθενείς με λάθος διάγνωση, ο ιατρός επιλέγει λάθος τεχνική ή δεν έχει τη σωστή εκπαίδευση και εμπειρία να την εκτελέσει ορθά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χειρουργεία που πραγματοποιούνται για αισθητικούς λόγους. Άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στο πόδι τους, καταλήγουν στο χειρουργείο ενώ υπάρχει σαφής οδηγία σε όλους τους επίσημους επιστημονικούς οργανισμούς διεθνώς που σχετίζονται με την αντιμετώπιση προβλημάτων στο πόδι, ότι δεν χειρουργείται το πόδι για αισθητικούς λόγους αν δεν υπάρχει πόνος ή λειτουργικό πρόβλημα.
Ισχύει ότι οι επεμβάσεις του ποδιού πονούν υπερβολικά;
Κατηγορηματικά όχι. Με την τεχνική της περιοχικής αναισθησίας, επιτυγχάνεται πολύ καλό αναλγητικό αποτέλεσμα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αλλά και για αρκετή ώρα μετά από αυτό. Το πόδι παραμένει μουδιασμένο για 16-20 ώρες μετά το χειρουργείο, απαλλάσσοντας τον ο ασθενή από την ανάγκη να παίρνει ισχυρά ενδοφλέβια παυσίπονα. Η αίσθηση επιστρέφει βαθμιαία, κι όταν αυτό γίνει ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πλέον ελαχιστοποιημένος.
Στα χειρουργεία του ποδιού χρησιμοποιούμε υλικά που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους. Ως αποτέλεσμα, αποφεύγονται οι μικροκινήσεις των οστών, οι οποίες προκαλούν περισσότερο πόνο.
Επιπλέον, χρησιμοποιούμε μετεγχειρητικά υποδήματα, τα οποία είναι κατασκευασμένα ειδικά για να υποδέχονται το πόδι του ασθενή με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην πονάει μετά το χειρουργείο.
Έτσι, ο ασθενής περπατά ανώδυνα από την επόμενη μέρα.
Πόσο αξιόπιστη είναι η διαδερμική τεχνική laser;
Η χρήση του όρου laser είναι παραπειστική κι έχει χρησιμοποιηθεί επιθετικά κι ανεύθυνα οδηγώντας πολλούς ασθενείς σε λάθος χειρουργείο. Δεν υπάρχει κανένα είδους laser στα χειρουργεία του ποδιού! Από την άλλη πλευρά, πραγματικά χρησιμοποιούμε τη διαδερμική τεχνική ενίοτε για τη διόρθωση κάποιων παραμορφώσεων. Ωστόσο, δεν είναι παρά μια μέθοδος από τις πολλές που έχει στη διάθεσή του ένας Ορθοπαιδικός Χειρουργός και η επιτυχία της διασφαλίζεται μόνο εφόσον εφαρμόζεται στους κατάλληλους ασθενείς κι εφόσον κατά την επέμβαση χρησιμοποιηθούν υλικά που θα συγκρατήσουν τα οστά μεταξύ τους.
Χωρίς την οστεοσύνθεση που γίνεται όταν χρησιμοποιούνται υλικά που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους, οι επεμβάσεις διαδερμικής τεχνικής έχουν πολύ υψηλά ποσοστά επιπλοκών, οι οποίες είναι μετά πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Ποια μέθοδος είναι η καλύτερη και πιο ασφαλής για μένα;
Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος αποφασίζεται κάθε φορά εξατομικευμένα για τον ασθενή ανάλογα με το πρόβλημά του. Το μυστικό είναι ο χειρουργός να έχει ειδικευτεί και να έχει μεγάλη εμπειρία σε ένα μεγάλο φάσμα τεχνικών, τις οποίες να μπορεί να επιστρατεύσει για να πετύχει το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για έκαστο ασθενή. Η συνεχής εκπαίδευση πάνω σε νέες τεχνικές και η υιοθέτηση των τελευταίων εξελίξεων στην ιατρική τεχνολογία γίνεται για να διευρυνθεί το φάσμα των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας.
Πόσο συχνή είναι η χρήση εμφυτευμάτων;
Τα εμφυτεύματα βοηθούν στη σταθεροποίηση των οστών μετά την επαναφορά τους στη σωστή τους θέση, χωρίς να επιτρέπονται μικροκινήσεις που προκαλούν περισσότερο πόνο. Ενδεικτικά, στις επεμβάσεις για τη θεραπεία από βλαισό δάκτυλο ή γαμψοδακτυλία τοποθετούνται εμφυτεύματα, τα οποία επιτρέπουν ο ασθενής να σηκωθεί και να περπατήσει άμεσα, ελαχιστοποιώντας το μετεγχειρητικό του πόνο και εξαλείφοντας τον κίνδυνο υποτροπής των παραμορφώσεων.
Επίσης, τα περισσότερα εμφυτεύματα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν. Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες εμφυτευμάτων, αυτά που είναι κατασκευασμένα από τιτάνιο, το οποίο είναι από τα πιο φιλικά κι αδρανή υλικά, και τα βιοαπορροφήσιμα. Ενδεικτικά, χρησιμοποιούμε ειδικές βίδες, η κεφαλή των οποίων θάβεται μέσα στο κόκκαλο και δεν προεξέχει.
Ως αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης, η αφαίρεση υλικών που κάποτε αποτελούσε δεδομένο δεύτερο χειρουργείο στο πόδι, τώρα προκρίνεται μόλις 1-2 στις 10 φορές. Ακόμα, όμως, κι όταν πρέπει να γίνει αφαίρεση, αυτή πλέον πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία κι όχι με ένα μεγάλο χειρουργείο.
Τέλος, αποφεύγουμε κατά κανόνα χειρουργεία που αφήνουν υλικά να εξέχουν έξω από το δέρμα, όπως βελόνες που εξέχουν σαν σκαλωσιά, διότι προκαλούν δυσφορία στον ασθενή και αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Τι είδους νάρκωση θα κάνω;
Στη μεγάλη πλειοψηφία των χειρουργείων του ποδιού γίνεται περιοχική νάρκωση, κατά την οποία αναισθητοποιείται η περιοχή κάτω από το γόνατο (ιγνυακό block) ή κάτω από τον αστράγαλο (ankle block). Αυτό παρέχει επαρκή αναισθησία για να εκτελεστεί όλο το χειρουργείο χωρίς να πονά ο ασθενής. Αν θέλουμε να κοιμίσουμε τον ασθενή, τότε αυτό γίνεται με καταστολή η οποία δεν πραγματοποιείται με διασωλήνωση, αλλά με τη χορήγηση ενέσιμων, ελαφρών φαρμάκων, που θυμίζουν αυτά που χορηγούνται κατά τη γαστροσκόπηση και την κολονοσκόπηση.
Επιπλέον, το μούδιασμα από την περιοχική νάρκωση διαρκεί 16-20 ώρες μετά το χειρουργείο, επιτρέποντας στον ασθενή να περάσει ανώδυνα το κρίσιμο διάστημα μετά την επέμβαση, όπου κανονικά ο πόνος είναι μεγαλύτερος. Έτσι, αποφεύγεται η χορήγηση βαρέων αναλγητικών, ενέσιμων ή από το στόμα. Όταν δε επανέρχεται η αίσθηση στο πόδι, ο πόνος είναι πλέον αρκετά διαχειρίσιμος.
Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με απόλυτη ασφάλεια σε ασθενείς, οι οποίοι λόγω άλλων θεμάτων υγείας αδυνατούν να κάνουν γενική αναισθησία με διασωλήνωση.
Τι διάρκεια έχει η νοσηλεία;
Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο για ένα βράδυ, έτσι ώστε την επόμενη μέρα να αλλάξουμε τις γάζες και μετά να πάνε σπίτι τους. Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να χρειαστεί παραμονή στην κλινική για δεύτερη μέρα.
Πότε επιστρέφει ο ασθενής στην καθημερινότητα και στη δουλειά;
Πολλές φορές υποσχόμαστε γρήγορη ή άμεση επιστροφή η οποία δεν σέβεται την επούλωση και το βιολογικό χρόνο αποθεραπείας με αποτέλεσμα να προκύπτουν αποτυχίες, προβλήματα, επιπλοκές. Για την κάθε επέμβαση ο χρόνος επιστροφής εξατομικεύεται, κι αυτό πρέπει να διευκρινίζεται στον ασθενή. Δεν προχωρούμε σε καμία επέμβαση δίχως ο ασθενής να είναι πλήρως ενήμερος για το πλάνο αποθεραπείας.
Υπάρχουν μετεγχειρητικές επιπλοκές;
Επιπλοκές στα χειρουργεία του ποδιού υπάρχουν αρκετές, αλλά είναι μικρές και η πιθανότητα εκδήλωσής τους περιορίζεται σημαντικά, εφόσον τηρούνται οι σωστές προδιαγραφές. Στην «OSTEON» αυτό το επιτυγχάνουμε στον ύψιστο δυνατό βαθμό, χειρουργώντας σε πολύ καθαρές αίθουσες, στο νοσοκομείο Ευρωκλινική Αθηνών και ποτέ στο ιατρείο. Χρησιμοποιούμε τα καλύτερα υλικά για να μην αντιδρά ο οργανισμός των ασθενών μας και παίρνουμε το χρόνο μας προκειμένου να πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν επιχειρούμε να εντυπωσιάσουμε υποσχόμενοι 10λεπτες επεμβάσεις σε με τίμημα αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Έτσι, καταφέρνουμε να έχουμε πολύ μικρό ποσοστό επιπλοκών στα χειρουργεία μας.
Μία από τις πιο συνήθεις επιπλοκές είναι η δυσκαμψία, την οποία αντιμετωπίζουμε μαζί με τον ασθενή και εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές.
Το οίδημα είναι, επίσης, πολύ συχνή επιπλοκή μετά από χειρουργεία του ποδιού, ακόμα και τα πλέον πετυχημένα, και μπορεί να διαρκέσει για αρκετό καιρό πριν φύγει.
Αντίθετα, η υποτροπή των παραμορφώσεων είναι μια επιπλοκή που στα σωστά χέρια θα συμβεί λιγότερο από μια στις 10 περιπτώσεις. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει όταν είτε εφαρμόζεται λάθος χειρουργική τεχνική ή ακολουθείται κακό μετεγχειρητικό πλάνο ή ο ασθενής δεν πειθαρχεί το πλάνο που του έχει δοθεί.
Διεθνώς το ποσοστό υποτροπής των παραμορφώσεων μετά από χειρουργεί είναι 10%. Ωστόσο αν τηρηθούν σωστά τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και οι ενδεδειγμένες διαδικασίες, η πιθανότητα υποτροπής μιας παραμόρφωσης στο πόδι είναι σημαντικά χαμηλότερη.
Τέλος, μια άλλη επιπλοκή είναι η καθυστερημένη επούλωση του χειρουργικού τραύματος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε καπνιστές ή ασθενείς με προβλήματα υγείας που επηρεάζουν την επούλωση, όπως ο διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών, στην «OSTEON» λειτουργούμε με μια ομάδα ιατρών που εστιάζει πάνω στον ασθενή προκειμένου να περιοριστούν οι παράγοντες κινδύνου, πριν το χειρουργείο, ώστε μετά από την επέμβαση η επούλωση να έχει ομαλή πορεία.
Τι γίνεται σε περίπτωση υποτροπής;
Κατά κανόνα οι υποτροπές πρέπει να προλαμβάνονται. Δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη και μια σωστή παρακολούθηση του ασθενή θα προλάβει την υποτροπή και θα αποφευχθεί μια νέα επέμβαση. Ένας λόγος που συμβαίνουν υποτροπές είναι ότι οι χειρουργοί δεν βλέπουν τους ασθενείς μετά το χειρουργείο.
Γιατί να απευθυνθεί ασθενής σε Ορθοπαιδικό εξειδικευμένο στο πόδι;
Ζούμε σε μια εποχή εξειδίκευσης και στα προβλήματα του ποδιού υπάρχει μεγάλο φάσμα παθολογίας και αντιμετώπισης, συντηρητικής, για την οποία υπάρχει άγνοια στον κόσμο, αλλά και χειρουργικής, με πολλές διαφορετικές τεχνικές. Επομένως, μεγάλη μερίδα ασθενών που δεν έχει σωστή διάγνωση, που υποφέρει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα δίχως αντιμετώπιση ή έχει αποτυχημένο χειρουργείο, αντί να πηγαίνει από τον έναν ιατρό στον άλλο μπορεί να βρει οριστική λύση αν απευθυνθεί σε Ορθοπαιδικό εξειδικευμένο πάνω στα προβλήματα του ποδιού.
Υπάρχουν αρκετοί ορθοπαιδικοί με ειδίκευση στο πόδι στην Ελλάδα;
Όχι, δεν υπάρχουν. Η ειδίκευση στα προβλήματα του ποδιού γίνεται μόνο στο εξωτερικό και είναι ελάχιστοι οι Ορθοπαιδικοί που έχουν ειδικευτεί πάνω από 6 μήνες στο εξωτερικό, με κλινικό έργο κι όχι σε κάποιο εργαστήριο.
Ποια είναι η εκπαίδευση του Δρ. Συμεωνίδη;
Ο Δρ. Συμεωνίδης έχει αφιερώσει πολλά χρόνια και κλινικό έργο για την εκπαίδευσή του στα προβλήματα του ποδιού, σε ιατρικά κέντρα διεθνούς εμβέλειας και δίπλα σε κορυφαίους παγκοσμίως χειρουργούς στο είδος τους, σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία.