Γενικά για την δισκοκήλη αυχένα μέσης (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
Η κήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου ή δισκοκήλη αποτελεί τη συχνότερη αιτία πόνου τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα.
Τα τελευταία χρόνια η εμφάνισή της γίνεται ολοένα και πιο συχνή, ως συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έλλειψη σωματικής άσκησης και καθιστική ζωή, καθώς επίσης αυξημένο σωματικό βάρος λόγω κακής διατροφής.
Μεσοσπονδύλιος Δίσκος – Τι Είναι
Μεταξύ των σπονδύλων (τα οστά της σπονδυλικής στήλης) υπάρχουν κάποια «μαξιλαράκια», τα οποία ονομάζονται μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ή απλώς δίσκοι.
Το περίβλημά τους είναι σκληρό, αλλά το περιεχόμενό τους είναι ζελατινώδες, χάρη στο οποίο λειτουργούν ως… «αμορτισέρ» της σπονδυλικής στήλης, επιτρέποντας ταυτόχρονα μικρές κινήσεις που μας δίνουν ευκαμψία / ευλυγισία.
Κήλη Δίσκου ή Δισκοκήλη Αυχένας – Μέσης: Τι Είναι
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή απλά δισκοκήλη είναι πάθηση κατά την οποία ένα μέρος από το εσωτερικό περιεχόμενο του δίσκου «γλιστρά» μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα με αποτέλεσμα την πίεση ή ακόμα και την πλήρη παγίδευση ενός ή περισσότερων νεύρων (ριζών).
Δισκοκήλη – Αίτια
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δισκοκήλη οφείλεται στην σταδιακή φθορά των δίσκων λόγω γήρανσης, την οποία ονομάζουμε εκφυλιστική νόσο ή απλά εκφύλιση. Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι χάνουν μέρος του υγρού τους περιεχομένου, γίνονται λιγότερο ελαστικοί και ως εκ τούτου επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Αυτή η εκφύλιση σε άλλους συμβαίνει νωρίτερα και σε άλλους αργότερα στη ζωή τους. Οι μηχανισμοί που ορίζουν τον ρυθμό της εκφύλισης παραμένουν εν πολλοίς άγνωστοι αλλά εικάζεται ότι συνδέονται με ένα συνδυασμό γενετικών και μηχανικών παραγόντων.
Στους περισσότερους ασθενείς το πρόβλημα ξεκινά με ένα μικροτραυματισμό και συνήθως με λανθασμένη χρήση μυϊκών ομάδων κατά την άρση κάποιου βάρους. Λιγότερο συχνά μπορεί να προέλθει από πτώση ή απευθείας κάκωση της σπονδυλικής στήλης. Στον αυχένα, η δισκοκήλη μπορεί να προέλθει από τροχαίο ατύχημα.
Δισκοκήλη – Επικινδυνότητα
Γενικώς, η δισκοκήλη είναι μια καλοήθης πάθηση. Ωστόσο, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική βλάβη με μερική παράλυση και απώλεια του ελέγχου της ούρησης και της αφόδευσης.
Ειδικότερα, στον αυχένα μπορεί να προκαλέσει βλάβη του νωτιαίου μυελού με διαταραχές της βάδισης, της ισορροπίας και του γενικότερου συντονισμού των κινήσεων.
Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση δισκοκήλης;
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες για την εμφάνιση κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου:
- Σωματικό Βάρος: Όσο αυξάνεται το σωματικό μας βάρος τόσο αυξάνεται η μηχανική καταπόνηση των δίσκων, και μάλιστα επηρεάζει πολύ περισσότερο τους δίσκους στην κατώτερη μοίρα (Οσφυϊκή) της σπονδυλικής μας στήλης.
- Επάγγελμα: Τα επαγγέλματα που απαιτούν σωματικό έργο όπως ανύψωση, ώθηση ή τράβηγμα βαρέων αντικειμένων, συχνό και παρατεταμένο στρίψιμο και λύγισμα της μέσης, ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης δισκοκήλης. Επίσης, έχει παρατηρηθεί αυξημένη συχνότητα σε επαγγέλματα, στα οποία η σπονδυλική στήλη υποβάλλεται σε συνεχείς καταπονήσεις και μικροτραυματισμούς, όπως οδηγοί, πιλότοι και αεροσυνοδοί.
- Κληρονομικότητα: Οι επιστήμονες συμφωνούν στην ύπαρξη ενός γενετικού μηχανισμού που καθιστά ορισμένα άτομα επιρρεπή στην πάθηση. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί.
Δισκοκήλη – Πρόληψη
Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που απομακρύνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου:
- Άσκηση: Η ενδυνάμωση των μυών της μέσης σταθεροποιεί και υποστηρίζει την σπονδυλική στήλη, αποφορτίζοντας τους δίσκους.
- Σωστή στάση σώματος: Η σωστή στάση μειώνει την πίεση στους δίσκους. Πρέπει να κρατάμε την μέση μας ίσια, ειδικά όταν καθόμαστε για πολύ ώρα, και να χρησιμοποιούμε τα πόδια κι όχι τη μέση για να σηκώνουμε βάρη.
- Υγιές σωματικό βάρος: Το παραπανίσιο βάρος ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη και τους δίσκους, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης κήλης.