Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συμπτώματα & Αντιμετώπιση | OSTEON
X
Logo
burger

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Γενικά για τη Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού

Η ρήξη πρόσθιου χιαστού αποτελεί μια από τις πλέον σοβαρές και συχνές αθλητικές κακώσεις συνδέσμου στο γόνατο, η οποία αντιμετωπίζεται χειρουργικά με εξαιρετικά αποτελέσματα χάρη σε νέες, αρθροσκοπικές προσεγγίσεις, που διασφαλίζουν τη βέλτιστη δυνατή αποκατάσταση του συνδέσμου.

Αποτελεί ιδιαίτερα συχνό τραυματισμό σε αθλήματα που χαρακτηρίζονται από μεγάλες επιταχύνσεις κι επιβραδύνσεις, στροφές και άλματα, όπως το ποδόσφαιρο, η χειροσφαίριση, η καλαθοσφαίριση, η πετοσφαίριση, η αντισφαίριση, η ενόργανη γυμναστική και οι χιονοδρομίες.

Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος – Τι είναι

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς της άρθρωσης του γόνατος και η απώλειά του μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα αστάθειας, ότι δηλαδή το γόνατο «φεύγει» σε ορισμένες κινήσεις και κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ρήξη Του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Τι είναι

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου έχει τραυματική αιτιολογία και θεωρείται η κάκωση με τις πλέον σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία και μακροπρόθεσμη υγεία του γόνατος. Συχνά συνοδεύεται κι από άλλες κακώσεις του γόνατος, όπως ρήξεις του έσω μηνίσκου ή και του έσω πλαγίου συνδέσμου, καθώς και οστεοχόνδρινες βλάβες.

Ρήξη Του Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Αίτια

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Ωστόσο, μπορεί να είναι επίσης προϊόν πτώσης, σύγκρουσης, τροχαίου ή εργατικού ατυχήματος.

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού – Συμπτώματα

Η στιγμή του τραυματισμού δεν ξεχνιέται. Οι ασθενείς περιγράφουν τη ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου με έναν οξύ πόνο στο γόνατο και θόρυβο κατά τη στιγμή του ατυχήματος. Αμέσως μετά, το γόνατο πρήζεται και η βάδιση καθίσταται σχεδόν αδύνατη.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού – Διάγνωση

Η σωστή διάγνωση του τραυματισμού γίνεται μέσω από ενδελεχή κλινική εξέταση του γόνατος, όταν το τελευταίο δεν είναι πρησμένο. Αυτό μπορεί να γίνει αμέσως μετά τη ρήξη, πριν αναπτυχθεί οίδημα, ή μετά από 48 ώρες κι εφόσον το γόνατο έχει αρχίσει να ξεπρήζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική και φυσιοθεραπευτική αγωγή.

Παράλληλα, απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος, όπως ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία, για να εκτιμηθούν τυχόν συνυπάρχουσες κακώσεις στον έσω πλάγιο σύνδεσμο, το μηνίσκο κτλ.

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού – Αντιμετώπιση & Θεραπεία

Η αποκατάσταση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού γίνεται χειρουργικά με την αρθροσκόπηση του γόνατος με πλαστική του συνδέσμου (συνδεσμοπλαστική), η οποία αποτελεί και την πλέον σύγχρονη προσέγγιση.

Η συνδεσμοπλαστική περιλαμβάνει τη χρήση ενός μοσχεύματος που λαμβάνεται από κάποιο άλλο σημείο του γόνατος και τοποθετείται στην ανατομική θέση του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου που έχει υποστεί ρήξη.

Βρείτε λύση στο πρόβλημα σας!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού: Συχνές Ερωτήσεις

Τι μοσχεύματα περιλαμβάνει η συνδεσμοπλαστική;

Οι δυο τύποι μοσχευμάτων που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στη συνδεσμοπλαστική είναι ο επιγονατιδικός τένοντας, καθώς και οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων (ισχνού και ημιτενοντώδη).

Αντίθετα, η χρήση τεχνητών μοσχευμάτων, για τα οποία υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός τις προηγούμενες δεκαετίες έχει πλέον εγκαταλειφθεί, καθώς έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη αντίδραση του γόνατος, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για την άρθρωση.

Γιατί να κάνω συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου;

Η συνδεσμοπλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου χαρακτηρίζεται γενικά από άριστα λειτουργικά αποτελέσματα και εμφανίζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • μικρότερη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και παραμονής στην κλινική
  • ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και, κυρίως,
  • ταχύτερη αποκατάσταση του ασθενούς και
  • αμεσότερη επιστροφή στις δραστηριότητές του.

Πόσο ασφαλής είναι η αρθροσκόπηση του γόνατος με συνδεσμοπλαστική;

Ως επέμβαση, η αρθροσκόπηση του γόνατος με πλαστική του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου θεωρείται αρκετά ασφαλής, όμως, η επιτυχία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του χειρουργού. Απαιτεί μεγάλη ακρίβεια και λεπτότητα στους χειρισμούς, γι’ αυτό και η πραγματοποίησή της προϋποθέτει εξειδίκευση του χειρουργού στην εν λόγω τεχνική και σημαντική εμπειρία.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Μετά την αρθροσκόπηση, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 1 έως 2 ημέρες, ενώ μπορεί να σηκώνεται άμεσα και να βαδίζει με τη βοήθεια βακτηριών. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει τη σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης, την ενδυνάμωση του γόνατος, καθώς και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας.

Πότε μπορώ να αθληθώ ξανά;

Η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά από διάστημα 6 έως 9 μηνών, που αποτελεί τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για τη βιολογική ενσωμάτωση του μοσχεύματος.

Γιατί να επιλέξω τον Δρ. Σακελλαρίου;

Ο Δρ. Σακελλαρίου έχει λάβει υψηλότατου επιπέδου εκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικό και έχει μεγάλη εμπειρία από πλήθος επεμβάσεων σε σημαίνοντα νοσηλευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Ο Δρ. Σακελλαρίου προσφέρει στους πάσχοντες από ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου την πλέον σύγχρονη κι ασφαλή μέθοδο για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.